Naptár
Diavetítő

December első hétvégéjén Shigeru Uemura Mester szemináriumán vettünk részt Budapesten. A rendezvényen első nap Bíró Balázs, és Kocsis László képviselte klubunkat. A második nap már Sensei, Tina, és Adrián is csatlakozott a csapathoz (ők előző nap Zágrábban voltak).

Mester 1200 év hallgatás után elérkezettnek látja az időt arra, hogy tanítsa az Emishik művészetét, az Emishi-O-Do-Kai-t.

A szombati előadás első részében az ősi japán Emishi kultúrát taglalta. Beszélt a történelmükről, a szokásaikról, a harcművészetükről, az életszemléletükről. A későbbiekben ezekre alapozva magyarázta el a harcművészet és a helyes mozgás alapelveit. Bemutatta a pusztakezes harcművészetek kifejlődését a fegyveres harcból.

A gyakorlati oktatást légzőgyakorlattal kezdtük, majd a megfelelő lazaságot és a súlypont áthelyezését szolgáló gyakorlatokkal folytattuk. Próbáltuk kikapcsolni az összes fölösleges izomfeszülést, hogy a mozgásunk ezáltal gyorsabb, könnyedebb, erősebb és hatékonyabb legyen. Ezután boken segítségével a kardvívás alapmozdulatait sajátítottuk el.

Vasárnap ismét légző és lazító gyakorlatokkal kezdtünk, majd a tengellyel való elmozdulás gyakorlása következett. Tanultunk a helyes küzdőtávról, a kitérésről, a blokkolásról, majd ismét a lazaságot, gyorsaságot, ritmust és szinkront fejlesztő technikák következtek.

Gondolatok a szemináriumhoz: Mindig nagy élmény Shigeru Mesterrel találkozni, legyen az akár harcművészet, akár életmód-tanácsadás. A Mester 63 éves korához képes fiatalokat meghazudtoló gyorsasággal, és könnyedséggel mozog. Nagyon jó dolgokat tanulhattunk. Mivel egy számomra hiteles személyről van szó mármásnap elkezdtük gyakorolni, és beépíteni edzéseinkbe a látottakat. Mivel Szilágyi István által már voltak előzetes információink, így könnyebben értettük meg mit is akar a mester átadni. ’’Sensei János’’

Köszönet a szervezőknek, Várady Zsoltnak a szervezést és a magas színvonalú tolmács tevékenységet! Shigeru Mesternek köszönjük az útmutatást.

OSU!

Szerző: Sensei János | 2014. január 6.